fredag 30 april 2010

Workshop vecka 16

Denna vecka hade Madeleine en workshop. Vi fick sitta och rita något utifrån en plats vi valt. Vi skulle teckna något från ögonblickets situation på en plats vi bestämt att teckna något ifrån.. Efter varje färdigtecknad teckning skulle vi skriva ett namn på skissen, samt plats och tid där den gjordes. Jag tecknade människor, då de alltid är på G någonstans och att teckningen måste göras rätt snabbt, för att hinna med den situation och ögonblick som personen befinner sig i.



Vi fick inte så mycket tid att teckna denna dag, jag hann teckna fyra bilder på drygt en halvtimme.. Mycket tid användes för lagetrunt samtalet.. Vi diskuterade workshoppen i slutet, då vi även gick runt till de olika platser vi fäst teckningarna på. Platserna vara som sagt de platser där man suttit och tecknat ett visst ögonblicklig och en viss situation..




Den blåa teckningen är gjord på uteplatsen vid Konstfack.. Det är en tjej som sitter och röker. Jag placerade teckningen vid staketet vid terassen.


Denna teckning gjordes på Konstfacks cafét. Det var en ung kvinna som satt och åt. Jag placerade denna teckning på en stolsrygg..





Den gröna teckningen var en gubbe på en bänk utanför Konstfack.. Jag placerade teckningen på ryggstödet vid denna bänk


Den vita teckningen är på en konstfackstudent, sittandes på trappan mittemot altanen som finns utanför Konstfack. Jag placerad teckningen direkt på trappan....



Workshop vecka 15
Denna vecka hade Jessica sin workshop:

Fram och baksida av alla lopper som sammanfogats..



Det var inte helt enkelt att välja något som man tycker om mest och något som man ogillar mest i sitt hem...
Jag gillar kanske mest mitt skåp i en asiatisk japansk stil... (Ej säker på om denna pryl är den pryl jag gillar mest hemma?)

Jag ogillar kanske mest en stenskulptur jag fått av min bror.. Jag har lyckats samla på mig en hel del skulpturer som jag fått från olika människor, då de varit ute och rest... Gillar inte dammsamlar prylar som saknar innehåll och värde...


Vi fick arbeta med att skapa något som såg ut som pappers lopper. Likt det man vek när man var liten.. Eftersom Jessica arbetar med konsumtion i sitt projekt, föll det sig naturligt att låta oss arbeta med samma tema under denna workshop.. Vi skulle rita två små bilder som vi sedan skulle placera i dessa små papperslopper, vilket vi vikt utifrån olika reklambilder ur tidningar. Vi fick även vika lopper av mönstrade papper som Jessica hade med sig. När vi vikt färdigt skulle alla lopper fogas ihop med ett ytterligare viksätt, så att det blev en stor bild med små bilder i.

De bilder som vi skulle rita skulle vara någon pryl som vi tycker mest om i vårt hem och någon pryl som vi inte tycker om från vårt hem... Många gånger har man massa grejer som man inte gillar hemma. Anledningarna till att man behåller dom är varierande. De grejer som man tycker mycket om har också varierande anledningar, men i en annan utsträckning.

Många tankar och frågor kring prylar i ens vardag väcktes!

Den tredje plåten och trycket!

Ursprungsbilden av vattned och kanten på vattenavskiljaren...

Så här såg plåten ut från början, innan jag limmade på en pappskiva som jag skarvade ihop på mitten!







Trycken blev ojämna och man kunde egentligen bara få ut ett enda godkänt tryck vid varje infärgning.








Bilderna som hamnat på sniskan är plåten som färdigställd, där jag färgat in överdelen inför mitt första tryck.





Det var mitt första tryck som blev det enda halvlyckade trycket i denna tryck omgång med fyra grafiska blad.. Till en början blev jag inte så nöjd med den gröna skarpa färgen. Jag hade velat få en färg som liknade urspungsfärgen i vasken. Min avbildning av grönfärgade vattnet blev helt fel, tyckte jag... Men nu idag tycker jag att den endå är godkänd. När jag försökte tona ner färgen för att efterlikna verkligheten mer kändes bilden platt och meningslös... Mer bilder på mitt andra tryckförsök av denna plåt kommer senare i nästa blog..


Jag kommer inte att trycka flera bilder med denna plåt eftersom det är svårt att inte få med den skarv som jag fogat ihop pappskivorna med. Dessutom märker jag också att mönstret i själva pappskivan blir synlig, vilket det absolut inte får göra! Om man börjar se stukturer av en pappskiva, försvinner avsikten i bilderna. Jag vill inte att folk ska börja tänka på pappskivor när det ser denna bild...
Bästa trycket av fyra grafiska tryck!









Den andra plåten och trycket!

Ursprungsbilden från insidan av vattenavskiljaren...


Detta är min andra plåt som jag färdigställer.. Jag har använt mycket karborundum och gesson har stora nivåskillnader så vi får se hur själva trycket blir... Det gäller att ha tillräckligt tjock madrass i pressen om jag ska komma år färgen i trycket...

Som man ser på grafikbladen så misslyckades jag att få tillräckligt med färg på första plåten... men jag tycker att den ändå blev rätt spännande tack vare relieffen på pappret och kontrasten mellan det ljusa och det mörka.. Synd att jag tryckte på ett papper med dålig och tunn kvalité..

Nästa gång jag kör samma plåt utan att färga in den på nytt ökar jag trycket i pressen. Det resulterar i att jag inte lyckas få igenom plåten alls. Bara till en början, vilket man kan se i det andra trycket.. Det blir en kort rand med färg och resten blir lika ofärgad som den första då jag lättade på trycket i pressen för att få igenom plåten... Alltså blev resultatet helt misslyckat denna gång..

Tredje gången jag kör samma plåt och infärgning testar jag att lägga en tunnare skumgummimadrass i pressen så att det blir en aningen hårdare tryck. Förvisso lyckas jag få loss lite mer färg men trycket ser kladdigt och ojämnt ut när det gäller kontraster och färger. Dessutom finns det ingen harmoni i bilden när det gäller färger och kontraster. Alltså är detta tryck också misslyckat..

Jag testar att trycka samma plåt i gen med samma infärgning nu lassar jag på ännu en tunn madrass i pressen och då lyckas jag få loss all färg som jag färgat in plåten med.. Nu inser jag att min infärgning inte var så väl igenomtänkt då färgerna är fruktansvärda och känns oharmoniskt och vidriga.. Jag gillar inte denna typ av färgvärld, dessutom ser det kladdigt ut... Nej nej det får bli en ny omgång av tryck på denna plåt. Alltså är det bara att göra ren plåten och färga in den med ett bättre övervägande när det gäller färgval och färgplacering..

Alla fyra grafiska blad!



Plåten efter tryck och rengöring!


torsdag 22 april 2010

Ett nytt utkast som förtydligar mina avsikter i mitt konstnärliga gestaltande!

Smutsen i detta arbete är för mig en symbol som kan störa vårt ordnade liv. Smutsen i sig är inget vi eftersträvar efter, eller vill ha omkring oss. Smutsen bär låg status och upplevs mycket störande om den hamnar på oönskade platser där vi har en viss ordning.

Jag tror att det finns en viss ordning i oss alla, vilket styr oss på olika sätt. Min ordning som jag styrs av känns begränsande och påtvingande ibland. Jag styr omedvetet eller medvetet mina handlingar som i sin tur påverkar mitt konstnärliga arbete med både goda och dåliga resultat. Ofta känner jag mig låst vid dessa ordningar och har på senare tid fått ett allt större behov av att störa och frigöra mig från ordningens krav.

I detta projekt ska jag försöka att utesluta denna ordning, genom att leta efter något som stör ordningen i tillvaron (smutsen). Genom att arbeta med en viss teknik (grafiken) som jag inte kan styra fullt ut, och som stör en del av de ordningar som jag har inom mig. Genom teknikens svårighet kan jag påverka vissa ordningar jag är van vid i mitt inre. Detta förstärker skapande från det omedvetna och de som inte påverkats av bestämda mönster av ordningar. Det ska egga det spontana och mana till det undermedvetna i arbetsprocessen. Resultaten kommer i och med detta bli mer abstrakt och genom denna abstraktion, kan jag kanske föra samman verklighet och fantasi både hos mig själv och andra...

Vad är då essensen i mitt projekt?
Smutsen är grunden i mitt arbete. Smutsen är utgångsläget för min undersökning. Den har ett symboliskt värde i att störa vår ordning i tillvaron! Smutsen är därför symbolisk, och förankrar verkligheten till projektets utveckling. Jag hoppas väcka frågor och funderingar som inte går att besvara utifrån grafiska bilder jag åstadkommit. Bilderna är obegripliga och abstrakta, vilket styr förhoppningsvis till den egna fantasin.

Jag tror att ens fantasi kan störas av en viss typ av ordning vi skapat omkring oss, vilket tvingar oss att leva i ett visst mönster. Det är genom den verkliga smutsen som ordningen kan störas och är därför symbolen i mitt arbete, där fantasi och verklighet ska kunna mötas.

Vet ej om detta blev mer begripligt, men så här har jag tänkt mig, då jag själv styrs av ordningar som både jag själv och samhället skapat.. Bort med ordningar och fram med fantasin och det undermedvetna som finns i oss alla!

torsdag 15 april 2010

Vecka 12 har Lina sin Workshop:
De material vi arbetar med är blyerts, papper och bild som man ska ha med sig..

Vi skulle välja ett djur eller människa som har en blickriktning.. Alltså tittar på något. Sen är det meningen att vi ska teckna de som man tror eller fantiserar att personen ser. Efter att vi tecknat en bild utifrån egen bild, byter vi med en bild med någon av klasskompisarnas bilder. Sen gör vi om samma procedur..

Uppgiften handlade mycket om att teckna ur fantasin... Jag upplevde att det var ganska svårt, då det ingick i uppgiften att man även skulle teckna så bra som möjligt med blyerts...



Mina två bilder!

På höger kant var personen jag valde vars blick var riktad mot ett skidspår som löpte genom en kulle i en skog..

Den andra bilden med svalor tecknar jag utifrån en bild med en ung man som ligger i gräset och tittar upp...
Vecka11 hade Hanna.H sin workshop:
Först fick vi en lapp med en text i form av berättande dikt. Sen fick vi två fyrkantiga spånsskivor. På de gemensamma arbetsbordet låg kopior på de bilder som var och en av oss tidigare valt från internet. När man valde två bilder skulle man tänka fram och bakgrund i bildskapande. Vi fick välja ut bilder som man tyckte passade bäst till ens text. De var fritt om man ville göra två bilder av texten eller om man gjorde en bild som rymdes på två spånskivor.

materialet var alltså två kvadratiska spånskivor, väggfärg (Stockholmsvit), acrylfärger, penslar och pennor.. Väggfärgen fungerade som klister när man fäste bilderna på spånskivorna. Bilderna skulle man alltså förändra med färg och kontext. Skapa en ny situation som associerar till ens tilldelade text.

När alla var klara så spikade vi upp bilderna och texten lästes i ordning, så att man kunde få en helhetsuppfattning om textens innehåll...

Jag tycker detta var en super bra idé och en bra uppgift att använda i undervisningssituationer.. Jag tror att skolungdomar skulle tycka detta var super kul och inte allt för svårt. Tekniken i sig var enkel och det var svårt att misslyckas. Man kan skapa fina bilder med en enkel metod..



Min bild är den med rymdskeppet och en gungande kvinna med ett ägg mitt uppe i rymden... Blev inte helt klar, men det får duga!
Första plåten och trycket av smuts!
Den första smutsen som jag återskapar med grafikensmetoder är möglet från vattenavskiljaren vid tvättrummet intill ateljén som vi arbetar i. Det gröngula är mögel som växer tillsammans med allt möjligt.. Färg, lera, gips o.s.v Den plåt som jag gjort tillhör de mindre plåten som jag kommer att trycka upp, ca 35X65cm.. De första 5 trycken jag gjorde känns misslyckade. Jag måste trycka denna plåt en gång till och se om jag kan få ett bättre resultat... Jag tycker inte om färgerna och känslan som jag upplever i bilderna... Jag får bearbeta plåten med gesso inför nästa tryckomgång... Färgerna är ok fast även där kunde jag bättra på lite...



onsdag 7 april 2010

Vecka 10
Mikaelas workshop:
Vi skulle tälja gubbar i trä.. Gubbarna skulle vara ett självporträtt av oss själva! Jag hann tyvärr inte färdigt! Det var rätt svårt och trät var hårt och torrt! Kanske får jag tid över och avsluta min gubbe!!!
Min gubbe under tillverkning!
Här står alla gubbar på rad som gjordes under workshoppen!
Vecka 10
Mitt projekt:
Jag börjar göra några plåtar med hjälp av; aluminium plåt, gesso, samt karborundum. Men på en av de större plåtarna krävs det pappkartong, då ytan skall vara slät och i en annan nivå i förhållande till det övriga på plåten.
Plåten måste först beskäras och kanter måste där efter sand pappras för att inte vara så vassa. Efter detta så kan man hälla gesso och strö på karborundum där man vill att färgen ska fastna extra mycket...
Vecka 9
Saras workshop:
Vi fick ett varsin svartvit bild på ett djur som vi skulle modelera. Jag modelerade en fladdermus. Sen delades vi in i grupper på tre. Alla hade ett varsitt djur som skulle ingå i en animerad film som vi skulle göra med hjälp av en kamera. Först skulle vi rita och skriva ett bildmanus. sen skulle vi bygga en passande scenografi till manuset där våra må djur skulle agera i. med hjälp av att fotografera flera bilder där djuren flyttades lite i taget kunde man få ihop en animerad film av hela berättelsen som kanske skulle vara ca 2 minuter. Tyvärr han vi inte klippa färdigt våra film. så jag har bara en bild av de figurer och den scen som figurerna agerade i på bild. Kanske kommer det finnas tid att klippa klart filmen? En mycket kul uppgift tycker jag!! I slutet av dagen var det lite meditativ tillställning med Sara som ledare...

Min lilla fladdermus!




Hela scenografin med alla små djuren som var med i våra berättelse


En groda från en annan grupp





Några banditer från en annan grupp




Ytterligare djur från en ytterligare grupp!








Här är de djur som agerade i vår film! Fladdermus, fisk och en bulldog!






Vecka 7
Linas workshop:
Vi fick bygga ett eget instrument! Materialet var massa gamla prylar som vi kunde återanvända. Efter att vi byggt våra instrument skulle vi utföra en performance. Då var det viktigt att de självtillverkade instrumenten kunde åstadkomma något slags ljud när man spelade på det...
Mitt instrument! Det svarta damsugarröret fick fungera som ett slags raspinstrument! Nertill hade jag fäst en träpinne på ett snöre samt lite makaroner som hängde och dinglade i takt till musiken som vi skulle spela!


















Vecka 7
Mitt projektet











Denna vecka började jag att sålla bland de bilder jag tagit på smuts. Jag valde dessa fem bilder som utgångsläge för min undersökning och för mitt projekt. Bilderna skulle både vara intressanta och tilltalande för mig. Jag har inga bra förklaringar till varför jag just valt denna smuts och dessa bilder.. Kanske var det för att jag kunde se mönster utifrån smutsen, vilket eggar fantasin i mitt undermedvetna. Jag kunde se landskap av mönster som jag kan associerar till olika saker.





Hur som helst kommer mina grafiska avbildningar utgå från dessa bilder, men då i en mer beskuren version.